Z pasją o podróżach, wycieczkach i wyjazdach

Wszystko o:

dyniach

Agnieszka Juzwa-Ogińska

Pustynia Thar: safari na wielbłądach

Pustynia Thar: safari na wielbłądach

Nic tak nie gasi pragnienia, jak biały, wodnisty miąższ dyni syjamskiej

Skąd się wzięło i po co nam Halloween? 10 faktów na temat kontrowersyjnej tradycji

Amerykanie uwielbiają Halloween, czego my z kolei nie akceptujemy. Ale mimo kontrowersji narosłych wokół tej tradycji, ostatniego dnia miesiąca coraz więcej Polaków bardzo chętnie zabiera swoje dzieci na szkolne maskarady. Ciekawskim prezentujemy kilka faktów na temat Halloween.

Turcja - wyżywienie

Miłośnicy dobrego jedzenia nie rozczarują się w Turcji, kraju o tak bogatej tradycji kulinarnej. Tureckie dania składają się przede wszystkim z mięsa i świeżych warzyw, takich jak bakłażan (patlcan), ogórek (salatlk), dynia (kabak), papryka (biber) i wreszcie pomidor (domates), ziemniak (patates) oraz cebula (soan). Ponieważ Koran zabrania jedzenia wieprzowiny, jako mięsa ze zwierzęcia nieczystego, dania mięsne ograniczają się do jagnięciny (kuzu) i wołowiny (sr), które prawie zawsze są grillowane na ruszcie (zgara) albo przygotowane jako kebab. Do tego dochodzi jeszcze pieczony kurczak (kzarm tavuk), a na wybrzeżu ryba (balk) pod wieloma postaciami.

Polska. Co robić jesienią w Polsce? Przegląd jesiennych atrakcji

Polska. Co robić jesienią w Polsce? Przegląd jesiennych atrakcji

tzw. zupa kajakarska. Dynia będzie królować we Wrocławiu 13 października Dolnośląski Festiwal Dyni obchodzi dziesiąte urodziny. Wszyscy amatorzy potraw dyniowych powinni czuć się zaproszeni tego dnia do Ogrodu Botanicznego we Wrocławiu. Impreza ma charakter kulinarny, mniej wystawowy, więc każdy

Kuchnia meksykańska - będzie ostro!

Kuchnia meksykańska - będzie ostro!

awokado, pomidory, zielone tomatillos, kaktus nopal, owoce tropikalne (ananasy i papaje), wanilia, dynie, zioła i kakao. Hiszpańscy konkwistadorzy i osadnicy mieli własne upodobania kulinarne i przywieźli do Nowego Świata produkty popularne w kuchni śródziemnomorskiej: kurczaki, wieprzowinę, wołowinę

Pierogi z różnych zakątków świata

Pierogi z różnych zakątków świata

. Więc samosy po dodaniu np. garam masala pokażą inne oblicze niż pierogi europejskie czy południowoamerykańskie. Włosi do ravioli i tortellini poza mięsem często używają ricotty, szpinaku, grzybów. Uzbecy - baraniny albo... dyni z dodatkiem kuminu i chilli. Chińczycy robiąc i won tony, i jiaozi

TOP 5: Alternatywy dla Halloween

TOP 5: Alternatywy dla Halloween

é i czaszki z cukru, tak samo charakterystyczne dla D~a de los Muertos, jak wydrążone z dyni czaszki dla Halloween.D~a de los Muertos jest wspominaniem dusz, które odeszły, ale święto ma radosny charakter. Meksykanie wierzą, że ich zmarli bliscy nadal egzystują i 1 i 2 listopada mogą wrócić na

Kuchnia włoska. Zasmakuj w Wenecji

Kuchnia włoska. Zasmakuj w Wenecji

, cukinią albo dynią. Orientalna odmiana zawiera dodatkowo sułtanki i orzeszki piniowe. Aby uzyskać kremową konsystencję, ryż smaży się z cebulą, a potem podlewa bulionem i winem. O tym, że ryż jest idealnie ugotowany, świadczą delikatne zmarszczki na jedwabistej powierzchni risotta, przypominające fale na

Kuchnia marokańska - co się je w Maroku?

, przesypanych cukrem pudrem. Najbardziej popularne w Maroku są wspaniałe, słodkie pomarańcze i mandarynki. Poza nimi uprawia się tu również inne owoce, w tym wiele odmian śliw. Najchętniej jedzone są jednak dynie, przy czym mieszkańcy wierzą, że są one owocami boskimi, gdyż pierwszą dynię wręczył Mahometowi sam

Kuchnia bułgarska. Najpopularniejsze dania kuchni bułgarskiej

Kuchnia bułgarska. Najpopularniejsze dania kuchni bułgarskiej

. Zamiast ciasta wykonanego przez nas można użyć ciasta francuskiego. Tikwenik (ciasto z dynią) 20 dag mąki, 100 l wody, 5 dag masła, 50 dag dyni, 5 dag łuskanych orzechów włoskich, 3 dag oleju roślinnego, 12 dag cukru, 2 jajka, sok z cytryny, sól Mąkę połączyć z wodą, masłem, olejem, cukrem

Znudziły się im państwa, gdzie mieszkają. Stworzyli własne [MIKROPAŃSTWA]

Znudziły się im państwa, gdzie mieszkają. Stworzyli własne [MIKROPAŃSTWA]

niej przewodnika. Szetlandy Zachodnie: Forvik. Flaga państwa / cc wikimedia Austria Wiedeń: Republika Kugelmugel W wiedeńskim parku Prater stoi przedziwna konstrukcja: dom w kształcie brązowej kuli z nieregularnymi oknami wygląda jak gigantyczna, wydrążona dynia na Halloween. Jest ogrodzona płotem z

Słodycze narodowe - czym zajadają się dzieci w różnych krajach świata?

Słodycze narodowe - czym zajadają się dzieci w różnych krajach świata?

, pofarbowane na czerwono, podawane w mieszaninie słodzonej śmietanki kokosowej i lodów. Na ulicach zobaczyć można sai sai - słodycze z ryżu, cukru i kokosa, które zawija się w liście bananowca po uprzednim gotowaniu nad parą wodną. Dostępne są także sai sai z melona, banana, a nawet dyni. Kolejna słodka

Dokąd spieszą zakochani? Werona i Mantua [WŁOCHY]

Dokąd spieszą zakochani? Werona i Mantua [WŁOCHY]

próbując tutejszych przysmaków - tortellini faszerowanych dynią z szałwią oraz słodkiej tarty sbrisolona z solidnym dodatkiem chrupiących migdałów.

Włochy - piękne włoskie miasta

Włochy - piękne włoskie miasta

;, czy Teatro Bibiana z wnętrzem przypominającym kształtem dzwon. W Mantui koniecznie trzeba spróbować miejscowych przysmaków - chrupiących migdałowych tortów sbrisolona i tortellini nadziewanych dynią z szałwią.Włochy. Półwysep Sorrento: Amalfi i Positano - wakacyjne gwiazdy włoskiego wybrzeżaWłochy

Bułgaria. Podróże kulinarne

Bułgaria. Podróże kulinarne

wody, oleju słonecznikowego, jajek, szczypty soli i cukru i formujemy cienkie placuszki. Na parze gotujemy pokrojoną w kostki dynię, dodajemy do niej mielone orzechy włoskie, cukier i skrapiamy sokiem z cytryny. Placki przekładamy dynią wymieszaną z dodatkami i ułożone w brytfance pieczemy do

Marrakesz IN: zwiedzaj Marrakesz z INnym przewodnikiem: Guéliz, Nouvelle ville

Marrakesz IN: zwiedzaj Marrakesz z INnym przewodnikiem: Guéliz, Nouvelle ville

. Spośród 13 tagine naszym niekwestionowanym faworytem została tagine z kurczakiem i karmelizowaną dynią. Ze wszech miar godne polecenia są również małe przystawki, dania wegetariańskie i zdecydowanie mniej wegetariańska zupa z gołębia. No i desery... Mniam.***The delicious taste of traditional Moroccan

Kuchnia włoska. Co jada się w Neapolu oprócz pizzy?

Kuchnia włoska. Co jada się w Neapolu oprócz pizzy?

, tzn. biedna. Nie oznacza to jednak wcale, że jest ona uboga pod względem wyrafinowania i smaku. Pojęcie to oznacza je dynie wykorzystywanie przez lud neapolitański do przygotowywania potraw łatwo dostępnych i tanich produktów - takich, które rosły w przydomowym ogródku lub na pobliskiej łące. Kuchnia

Podróże kulinarne do Bułgarii. Burgas - banica przez cały rok

Podróże kulinarne do Bułgarii. Burgas - banica przez cały rok

ze szczawiem, dynią i cynamonem. Dlatego co jakiś czas wracam do Burgas.To popularne w Bułgarii danie przywędrowało na Bałkany ponad tysiąc lat temu. Wcześniej znane było w kulinarnej tradycji ludów tureckich w Azji Centralnej. Podczas wędrówek koczowników ciasto zadomowiło się na Kaukazie, potem w

Włochy. Top 10 mniejszych włoskich miasteczek

Włochy. Top 10 mniejszych włoskich miasteczek

późnobarokowy Teatro Bibiena, którego wnętrze kształtem przypomina dzwon.Koniecznie trzeba spróbować mantuańskich przysmaków: małych pierożków tortelli faszerowanych dynią i drobno pokrojoną szałwią oraz makaronu z fasolką i kiełbasą, oraz chrupiącej tarty sbrisolona, z dodatkiem migdałów i cytryny. Vernazza

Od Rzymian do piłkarzy

Od Rzymian do piłkarzy

Heiltherme, gdzie można się poddać zabiegom tradycyjnej "styryjskiej medycyny holistycznej" i opartej na lokalnych darach natury. Są wśród nich np. kąpiele w ziołach, masaż z użyciem świeżo wyciśniętego soku jabłkowego czy oleju z dyni (trzy noce w tutejszym hotelu Quellen z dwoma posiłkami

Kuchnia na Cyprze - główne potrawy

Kuchnia na Cyprze - główne potrawy

pierożki nadziewane dynią, rodzynkami i rozdrobnionymi ziarnami pszenicy, * kouppes - smażone krokiety z cebulą i słodką masą bakaliową, doprawiane przyprawami korzennymi, * soushoukou - migdały (orzechy) oblane gronową melasą, wodą różaną i nawleczone na nitkę.

Kuchnia włoska: smaki Wenecji

Kuchnia włoska: smaki Wenecji

sposoby: z wiosennymi warzywami, mięsem, dziczyzną lub owocami morza. Risi e bisi (ryż i groch) to zawiesista zupa z dodatkiem szynki, selera i cebuli. Równie pyszne są sezonowe risotta ze szparagami, sercami karczochów, fenkułem, cukinią lub dynią. Wariant orientalny zawiera rodzynki i orzeszki pinii

Florencja kuchnia - co zjeść?

Florencja kuchnia - co zjeść?

) schiacciata alla fiorentina - prostym, lekkim biszkoptem. Chluba Florencji jest niesamowite zuccotto, ciasto biszkoptowe z nadzieniem z migdałów, orzechów laskowych, czekolady i śmietany. Nie wiadomo dokładnie, skąd wzięła się jego nazwa, która dosłownie oznacza "mała dynie". Ciasto z grubsza

Włochy - podróże życia

ulubiony pokój, który zamiast numeru ma nazwę - Saint Laurent - od winnej latorośli. Poysdorf to stolica białych win, z których my wyróżniamy jedno - gruner veltliner. Smakołykiem, który nam tam zawsze podają, jest bajeczna zupa z dyni, z pestkami i kruchymi serowymi ciasteczkami.Niebo w gębie poczuliśmy

Turcja. Stambuł - kuchnia turecka

samoistne danie. Należą do nich m.in.: cacik (jogurt z czosnkiem, ogórkiem, mięta i oliwa, znany u nas pod grecka nazwa tzatziki), dolma (gołąbki z liści winogron, kapusty, kwiatów dyni lub cukini nadziewane ryżem lub mielonym mięsem), fava (piure z fasoli), hummus (pasta sezamowa z czosnkiem i oliwa

Kuchnia chińska - Pekin i poszczególne regiony Chin

organizmu, zaś gorzki i zimny korzeń rabarbaru ma właściwości oczyszczające. Te rozgrzewające elementy, głównie mięso (wołowina, baranina), powinny być konsumowane zimą, zaś składniki wychładzające, przeważnie owoce (arbuz, dynia) - latem.Więcej informacji na ten temat znajdziesz w przewodniku nowej serii

Życie w rytmie tanga

dopływ wspaniałej jakości soczystego mięsa. Argentyńczycy opanowali setki sposobów jak podawać przysmaki z krowy. Najsłynniejsze dania to charrasco argentino (wielki soczysty stek), carbonada en zapallo (dynia faszerowana wołowiną w bulionie warzywnym) i empanadas (małe bułeczki faszerowane mieloną

Podróże kulinarne. Cypr - od vasilopitty do commandari

owoców. Gospodynie przygotowują kolokopittę - paszteciki nadziane dynią, rozgotowaną pszenicą i rodzynkami. Szpinak i jaja to składniki spanakopitty ułożone w cieście fillo, a pasta z ziarenek sezamu wypełnia tahinopittę. Posiłek wielkanocny powinien rozpocząć się zupą avgolemono - wywarze z mięsa

Włochy. Pocztówka z Lombardii. Mantua i Cremona

. Mantua wraz z pobliską Sabbionetą (idealne miasto zbudowane w XVI w. przez Vespasiano Gonzagę) znajduje się na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO.Koniecznie trzeba spróbować mantuańskich przysmaków: małych pierożków tortelli faszerowanych dynią i drobno pokrojoną szałwią oraz makaronu z fasolką i

Bułgaria. Kuchnia bułgarska

siekanym porem, czy też podawany na słodko - z dynią (zob. tikwenik).Bobowa czorba () - gęsta zupa grochowa o bardzo oryginalnym smaku, uzyskiwanym dzięki stosowaniu przyprawy o nazwie dżodżen (kędzierzawiec).Boza (á^ça ) - gsty, sodkawy napj przyrzdzony z lekko sfermentowanej pszenicy

Zwiedzaj Rzym z INnym przewodnikiem: kalafior z czekoladą

delektujący się innowacyjną włoską kuchnią, której maestria zdolna byłaby zwalić z nóg najpotężniejszego gladiatora. Osobiście proponujemy rozpocząć ucztę od dyniowego cappuccino, czyli słodko- -słonego bulionu z dyni z chrupiącą pancettą (to rodzaj boczku) posypaną płatkami czarnych trufli, żeby potem dojść

Serce zostało w Maroku

Junior's serwuje najlepsze ciasta w kilku wersjach: czekoladowej, malinowej, a nawet sernik z dyni! Firma ma oddziały na dworcu Grand Central i na Times Square. Strawberry cheesecake to kulinarna kwintesencja Nowego Jorku!Na wyprawę zawsze zabieram...zbyt ciężką walizkę.Nigdy więcej nie powrócę...Miejscom

Podróże kulinarne: Norwegia od kuchni. Takk for mat!

pasty, dodatki do sosów, sałatek i dressingów. Norwegowie wypijają zawrotne ilości naturalnej kawy, wody mineralnej i mleka. Są fanami gofrów, zwanych tutaj vaffler (ok. 15 koron). Posmarowany lub nadziany kwaśną śmietaną, musem truskawkowym, dżemem z dyni, serem brunost, migdałową masą lub syropem

Grecja. Greckie ciekawostki

jedzenie jest nie tylko przyjemnością, ale też sposobem spędzania wolnego czasu.W ciągu dnia posiłek Greków jest skromny. Ogranicza się do czarnej kawy, pogryzanych orzeszków, sucharów, pestek dyni. Kwintesencją dnia jest wieczorna uczta. Odbywa się zwykle właśnie w tawernach, w otoczeniu rodziny i

Wędrówki po Górach Świętokrzyskich. Pod Bocianim Gniazdem

Moja 12-letnia córka chętnie chodziła na spacer miedzą wzdłuż grządki słoneczników, dyń i kabaczków. Gdyby iść dłużej wśród pól, doszłoby się do gór, łagodnie rysujących się w oddali. Krótkie podejście przez pozbawiony poszycia las bukowy zakończyłoby się zdobyciem Bukowej (484 m. n.p.m

Kambodża. Góry pachnące kardamonem

dziurami wypełnionymi wodą o barwie i konsystencji zupy kremu z dyni. Wpisując się w książkę u wejścia do parku widzę, że prawie codziennie goszczą w dżungli turyści. Chwilę późnej spotykamy Czecha i Włocha, którzy z przewodnikami opuszczają głuszę, gdzie spędzili noc. - Weź, przyda ci się do zrzucania

Podróże kulinarne. Turcja - yufka prosto z pieca

świata, które są samowystarczalne pod względem zasobów spożywczych. Kilka stref klimatycznych pozwala uprawiać pszenicę, ziemniaki, ryż, dynię, paprykę, banany, herbatę, sezam, melony, winogrona czy granaty. Wiele roślin owocuje dwa, a nawet trzy razy w roku. Trzy morza dostarczają ryb i frutti di

Serbia. Belgrad - między Starym a Nowym

ostrzejszy i bardziej słony. Żółtawy, bardzo tłusty ser do smarowania to kajmak, serbski specjał. Obok cienkie jak papier płaty ciasta (kore) na gibanicę: delikatne, chrupiące wypieki faszerowane serem, szpinakiem, dynią, rodzynkami, porami. Gibanica najlepiej smakuje ciepła, kiedy po palcach spływają smużki

Zamki nad Loarą

- obok ozdobnych odmian kapusty i sałaty widać wielkie dynie oraz aromatyczne zioła. W ten sposób ogród łączy w sobie tradycje średniowiecznych klasztornych warzywników i nowożytnych ogrodów włoskich i francuskich.Sam zamek powstał w miejscu XII-wiecznej budowli obronnej. Fundatorem renesansowej

Mołdawskie ciekawostki. Bryndza z mamałygą

, przetwory: kiszony czosnek w dużych słojach i marynowaną paprykę w jeszcze większych, kiszone ogórki, konfitury z dyni, wiśni, moreli i zielonych pomidorów oraz marynowane opieńki. Była też tarańka - mocno solona i suszona na wietrze ryba - oraz słoje pełne opiekanych i zalanych octem winnym karasi

Wakacje w Bułgarii. Warna

cukierenek wabi przyrumieniona banica (królowa bułgarskich ciast), tykwenik (placek z dynią), słonecznikowy kołacz - kuszą, by wejść do środka. Dionizjaki z pięciu bułgarskich regionów winiarskich nie wymagają specjalnej rekomendacji. Smak niedźwiedziej krwi, trackich merlotów i gęstych win z Melnika (już

Tyrol od kuchni

knajpie w St. Ulrich specjalizującej się w pstrągach. Ryby były dorodne, usmażone na maśle z migdałami, rumiane i soczyste. Ale mnie urzekły pierożki dyniowe z serowym nadzieniem, skropione ciemnozielonym pachnącym olejem z dyni i posypane prażonymi pestkami.Ponieważ warunki narciarskie w Pilerseetal są

Weronika Naszarkowska-Multanowska, malarka

skarpie w poszukiwaniu skarbów Jadźwingów (przekazanych do Muzeum Archeologicznego). Herbatki na plebanii. Przepiękne przydomowe ogródki, w których kwiatki mieszały się z ogórkami, dynią i marchewką. Piątkowe wyprawy na targ do Siemiatycz, skąd przywoziło się masło (palce lizać!) w liściach chrzanu.Moje

Cypr wczasy - informacje praktyczne

Południu spotyka się jednak eliopitta - zawijane ciastko z oliwkami, takhinopitta - pierożek z nadzieniem z sezamu i kolokotes - pierożek z nadzieniem z dyni, pszenicy i rodzynek. W czasie Wielkanocy można spróbować flaounes - ciastek oblewanych polewą z jajek z serem i rodzynkami

Afryka. Królestwo Suazi

pięknej knajpce eDladleni koło Mbabane serwującej narodowe dania Suazi. Jemy m.in. sishwalę (kasza owsiana z mięsem i warzywami), umncwebe (suszone surowe mięso), umbidvo wetintsangę (gotowana dynia z orzeszkami ziemnymi), popijając lokalne piwo tjwala.Dzięki Gillian poznałem Suazi jak żaden z krajów w

Estonia. Kiek in de Kok

. Jednak największe wrażenie robi łukowato sklepiona piwnica z regałami pełnymi win, starych naczyń, przetworów. Na kredensach wielkie dynie i suszące się zioła. Siedząc na drewnianej ławie obok buchającego ogniem paleniska, kosztowaliśmy kilku rodzajów pysznego estońskiego chleba (z kminkiem, ziarnami

Mołdawia. Mamałyga z sałamachą

(pierogi), w Sorokach - mamałygę z owczą bryndzą i marynowanymi opieńkami. Koło Tiraspola zachwyciły mnie ziemniaczane gałuszki z prażonymi pestkami dyni, a w Dubossarach - wędzona i marynowana sołonyna podawana do przedniego samogonu. Najbardziej sentymentalny poczęstunek trafił mi się w przysiółku

Bolonia. Tłusta, czerwona, uczona

- tortellini (nazywają się wtedy tortellini pasticciati, czyli pobrudzone). Małe, ręcznie lepione pierożki z nadzieniem z ricotty i szpinaku, dyni lub surowej szynki z niedalekiej Parmy kupimy w sklepikach otaczających Piazza Maggiore lub (taniej) w supermarketach, gdzie wystawione są na półkach z napisem

Czachów. Gdzie diabełek straszy i śmieszy

Diabełek z głową niczym dynia rozdziawia gębę, odsłaniając rzadkie zęby, ma wielkie, sierpowate rogi, kurze pazurki i wzdęty brzuszek - bardziej śmieszy niż straszy. Obok rycerz z malutkim mieczykiem osłania się tarczą wielkości koperty. Niepozorny kościółek Matki Boskiej Częstochowskiej w

Wakacje z dziećmi. Na toskańskiej wsi

wszystko - od cebuli, przez pomidory, ogórki, sałatę, cukinie, po wielkie dynie. Emilio sprzedawał nam też własne wino i oliwę, a nawet robił zakupy. Mogliśmy zwiedzić należące do niego tłocznie oliwy i winnice, wziąć udział w warsztatach kulinarnych i konnych przejażdżkach, wybrać się na kort tenisowy czy

Ziemia obiecana, czyli kuchnia amerykańska

, to należy dać nawet 20-25 proc. wartości rachunku. Ślady kuchni rdzennych mieszkańców Ameryki odnajdziemy... w każdej kuchni europejskiej. To z Nowego Świata pochodzą nasze podstawowe warzywa - ziemniaki, pomidory, fasola, kukurydza, dynia czy kabaczek. Indianie uprawiali je i zbierali długo przed

Maroko. Uroki Maroka. Casablanca, Fez, Marrakesz, As-Sawira...

, papryka, okra (moja ulubiona!) - pachnące, obficie przyprawione czosnkiem, zieloną pietruszką, kolendrą, kminkiem i pieprzem. Pasta z dyni z sezamem i cynamonem. Smażone pierożki z grzybami. Delikatne kalmary z glazurowaną marchewką. A na deser płaty chrupiącego ciasta przełożone delikatnym budyniowatym

Adwent i Boże Narodzenie w Europie. Rzuć pantoflem, znajdź monetę

" dań upamiętnia siedem ran Chrystusa. Zależnie od regionu podaje się m.in. świeżą rybę (np. węgorza, tuńczyka, doradę, solę lub merlina), omlet z karczochów, zapiekany kalafior, szpinak lub dynię, duszoną botwinę, surowy seler z sosem anchoiade (sardela, czosnek, oliwa, ocet). Do tego trzy rodzaje

Renata Durda - kierownik Ogólnopolskiego Pogotowia dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" Instytutu Psychologii Zdrowia w Warszawie

znajomych. Przed każdym wyjazdem na wakacje pada więc sakramentalne pytanie: "A czy Babcia Dragica usmaży kalmary?". A ja czekam na buenicę - strudel z serem i dynią. Do tego moje ulubione białe wino Vrbnieka Zlahtina z miejscowości Vrbnik na wyspie Krk i niebo w gębie!Wymarzony cel podróży

Majsor. Parada słoni

dłuższych i coraz bardziej poskręcanych dziwolągów. Marchew i rzepa w jednorupiowych kupkach. Drobne korzonki obok ogromnych brunatnych bulw o zaskakująco różowym środku. Karłowate bakłażany i dynie wielkości głowy byka. Papryczki zielone i czerwone, świeże i suszone.Owoce - kiście, sterty i góry bananów

Bruksela w czekoladzie

. kapeluszy weselnych albo dyni na Halloween, oczywiście do zjedzenia.U MarcoliniegoPo przeciwnej stronie placu pod nr 39 Pierre Marcolini, posiadacz tytułu mistrza świata wyrobów czekoladowych, skruszy każde serce pralinkami (250 g - 13 euro, 1 kg - 50 euro), a zwłaszcza torcikami z czarnej i mlecznej

Podróże kulinarne do Niemiec. Kolonia smakuje czekoladą

(strudel z serem i dynią) dodatkowo faszerowaną masą czekoladową. Włosi zajadali się ciabattą z takim samym nadzieniem, Turcy pachnącą kakao bakławą, a Żydzi brązowo dekorowanymi bajglami. Regionalną ciekawostką kulinarną były kulki z dzikiego ryżu spojone zagęszczonym syropem klonowym, podawane do

Podróże kulinarne do Włoch: Umbria

głównym składnikiem dania. Na potwierdzenie tych słów dostajemy na przystawkę smażone kwiaty dyni faszerowane serem taleggio z dodatkiem cieniutkich płatków trufli. Potem wjeżdżają na stół talerze z makaronem maltagliati all'amatriciana, dalej wieprzowe polędwiczki z pistacjami w sosie z porto oraz gratin

Majorka. Wakacje na wyspie

przeciwległej ścianie, poniżej drugiej rozety. Ale i w pozostałe dni jest co podziwiać. M.in. niezwykły baldachim nad ołtarzem wykonany ze zwierzęcych pęcherzy, dyni i trawy, który pełni zarazem funkcję gigantycznego żyrandola. Miano go zrobić z metalu, ale okazało się, że sklepienie nie wytrzyma takiego

Polska z roweru. Roztocze

pasiastych bruzd sterczy słonecznik pochylony pod ciężarem nasion, czasem mignie złotem poletko dojrzałych dyń. Coraz głębsze, żółtawe jary wiodą w las Cetnar. Strome podjazdy wymagają pedałowania na pierwszym biegu albo zejścia z roweru. Szczęście, że dawno nie padało. Wreszcie jest płaskowyż i skrzyżowanie

Podróże po Włoszech - Wenecja Euganejska. Arqua Petrarca

w odpowiednim urzędzie - ciekawe, czy to coś da?).Schodząc ze wzgórza, mijamy niewielki zamek i sąsiadujące z nim oratorium (akurat zamknięte). Zachwycamy się straganami z darami jesieni, które wyrosły w bramach domów lub wprost na chodniku. Na nich malutkie dynie o dziwacznych kształtach, pąsowe

Podróże po Albanii. Berat - miasto tysiąca okien

szutrowy odcinek. Dolina, początkowo szeroka, zamknięta ze wszystkich stron górami o ostrych szczytach zwęża się, a góry przechodzą w pagórki z tarasowymi poletkami. Uprawia się tu winorośl, kukurydzę, dynie, kabaczki, arbuzy. Na łąkach pasą się osły, konie, krowy i owce. Droga robi się coraz węższa, coraz

Kijów: Cerkwie na wzgórzach

główny deptak miasta okalają socrealistyczne molochy z markowymi sklepami i dobrymi restauracjami. A na chodniku przemiłe, życzliwe staruszki sprzedają ziarna słonecznika i dyni w papierowych torebkach, bądź słynne pierogi (zawsze ciepłe) z grzybami, kapustą lub mięsem. Zdarza się, że zapakują pieroga na

Wenecja - miasto mgły i acqua alta

! Canelloni siciliani, takie, jakie robi mama!". Podobnie jak Sycylijczycy wenecjanie dzięki licznym kontaktom handlowym ze Wschodem czerpali pomysły kulinarne od Bizancjum i Arabów. Najpopularniejsze weneckie słodycze to canelloni, fritelle (słodkie placki z dyni podawane na ciepło) i podłużne walcowate

Kurpie. Rowerem po Polsce

plastrach.Kartacze - duże pyzy z mięsem, znane nie tylko na KurpiachMalon - dynia z kluskami ziemniaczanymi i mlekiemFafernuchy - twarde ciasteczka marchewkoweKozicak - bezalkoholowe domowe "piwo" jałowcowe, w smaku przypomina kwas chlebowyKurpiowskie weseleW przyszły weekend we wsi Kadzidło odbędzie się

Styria - Austria

kaszanką), Steirisches Wurzelfleisch (wieprzowina z jarzynami i chrzanem), do tego sałatka z dodatkiem oleju z pestek dyni. Styria słynie z dyni - robi się z niej także zupy, ciasta, a dyniowe pestki dodaje się nawet do chleba. Inny specjał to wino Schilcher (podobno na panów działa wybitnie pobudzająco

Od oppidum do op-artu. Spacer po Aix-en-Provence

miasta, ale i dziś bywa gwarno, szczególnie w dni targowe. Na straganach mnóstwo czarnych oliwek, tapenade (pasta z oliwek i sardeli), kolorowe papryki, dynie, szparagi, karczochy i grzyby. Z dojrzałych pomidorów, bakłażanów, cukini i pachnącego oregano można przyrządzić słynne danie ratatouille

Sardynia - wyspa tysiąca twarzy

serowo-kartoflaną. Z win chyba najbardziej znane jest Cannonau (6-10 euro). W Cagliari polecam Ristorante/Vineria "Eno'" przy Via Carlo Felice 10/12 oraz rodzinną trattorię Da Serafino przy via Lepanto 6 (pod sufitem z drewna kasztanowego i jałowcowego wiszą małe dynie o dziwnych kształtach

Nepal - Terai

wielu pokrytych strzechą dachach rosną dynie, ich pnącza oplatają chatę niczym bluszcz.W wyniku licznych migracji z terenu Indii ludność Teraiu ma niewiele wspólnego z Nepalczykami z gór i dolin. Rdzennymi mieszkańcami tego rejonu są Tharowie, którzy przetrwali w grupach plemiennych rozrzuconych po

Podróże ze sztuką. Freski zstępują na ziemię

postacią właściwych im zjawisk i gospodarskich czynności. Tak więc marzec symbolizują ruszający w drogę pątnicy, czerwiec - żniwiarze, a wrzesień - winiarze... Obok nich snopki, dynie, kiełbasy, beczki na wino... Mimo upływu wieków, wykonane w miejscowym twardym kamieniu pietra serena polichromowane rzeźby

Turcja poza sezonem. Bliskie spotkania z wiecznością

, stele i statuy - hellenistyczne, rzymskie, bizantyjskie. Derinkuyu Droga wiedzie przez rozległe pola usiane żółtymi dyniami, przedzielone na przemian gąszczem słoneczników i zagonami kartofli - właśnie trwają zbiory. Derinkuyu (nazwa oznacza głęboką studnię) to wieś na płaskowyżu niedaleko nieciekawego

Magiczne miejsca, magiczne lata

AS, zostaliśmy sami. Nie miał kto dalej komentować i dogadywać, więc wkrótce powróciliśmy na rodzinną Okrzei. Rozchodząc się do domów dyskutowaliśmy zawzięcie, która z naszych rzeszowskich orkiestr była najlepsza. Jedni opowiadali się za grającym w Rzeszowskiej zespołem Jurka Dyni i jego śpiewającej

Słownik łódzko-polski

- kamień (OK)bajadera - patrz szambowóz (OK)bajbus - małe dziecko (OK)bajerować, bajtlować - zmyślać (O)bajgle - małe obwarzanki (O)bajtlować - gadać O)bałabuchy - rodzaj bułek (REG)bania - dynia (O)bambetle - rzeczy, bagaże (O)barszcz - żur, żurek (O)berbelucha - odrażająca ciecz, niesmaczna, nieapetyczna

Bestsellery