Z pasją o podróżach, wycieczkach i wyjazdach

Wszystko o:

mięso na głębokim tłuszczu

Re: Potrawy z grzybów

nie płaskie zrazy, wybij dobrze pomiędzy dwom a dłońmi, następnie obrumień na patelni w maśle, albo w jak im tłuszczu. Po obrumienieniu ze wszech stron, ułóż w głębokim rądlu, zalej kilku łyżkami rosołu albo wody, w rzuć sporo siekanej cebuli, pieprzu, soli do smaku, siekane, poprzednio dobrze

Re: Nadziewane pączki wątróbką - Gesslerowej

A muszą być koniecznie w formie pączków, smażonych w głębokim tłuszczu? Równie dobrze można upiec jako drożdżówki, pieczone pierogi albo pampuchy/parowańce. Można nadziewać róznie - pieczarkami (lub bardziej szlachetnymi grzybami) z cebulką, mielonym mięsem, jak pyzy, kawałkiem kiełbaski swojskiej

Re: Niedzielny obiadek...

a nie płaskie zrazy, wybij dobrze pomiędzy dwom a dłońmi, następnie obrumień na patelni w maśle, albo w jak im tłuszczu. Po obrumienieniu ze wszech stron, ułóż w głębokim rądlu, zalej kilku łyżkami rosołu albo wody, w rzuć sporo siekanej cebuli, pieprzu, soli do smaku, siekane, poprzednio dobrze

Re: Wegetarianka z nadwagą.

, szperałam po stronach wege i blogach aż doszłam do wniosku, że zastąpienie mięsa (ryby) z rusztu, czy grilowanego smażeniem warzyw w głębokim tłuszczu, beszamelem, mąką, pierogami, makaronami, kaszami to nie dla mnie. Od razu miałam skojarzenie, że to musi być bardziej tuczące od mięsa, którego notabene

A może wątek kulinarny

;garstkę posiekanej szalotki •łyżeczkę posiekanego tymianku •szczyptę otartej gałki muszkatołowej •sól •świeżo mielony pieprz do smaku •1 i ½ szklanki oleju do głębokiego smażenia Bułkę namocz w śmietance, lekko odciśnij i rozetrzyj w miseczce drewnianą łyżką. Wrzuć do mięsa i lekko

Re: Jej wysokość truskawka

;garstkę posiekanej szalotki •łyżeczkę posiekanego tymianku •szczyptę otartej gałki muszkatołowej •sól •świeżo mielony pieprz do smaku •1 i ½ szklanki oleju do głębokiego smażenia Bułkę namocz w śmietance, lekko odciśnij i rozetrzyj w miseczce drewnianą łyżką. Wrzuć do mięsa i lekko

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

JAJKA PO SZKOCKU 10 jajek 1 cebula 50 dag mięsa mielonego 10 dag tartej bułki sól, biały pieprz 1 łyżeczka musztardy 3-4 łyżki mąki do panierowania tłuszcz do głębokiego smażenia Ugotuj na twardo 8 jajek. Obierz i posiekaj cebulę, wymieszaj z mięsem, 3 łyżkami tartej bułki i 1 jajkiem

Re: Wegetarianka z nadwagą.

wniosku, że zastąpienie mięsa (ryby) z rusztu, cz > y grilowanego smażeniem warzyw w głębokim tłuszczu, beszamelem, mąką, pierogami > , makaronami, kaszami to nie dla mnie. Iii to byly chyba jakies strony z serii "jak zrobic tradycyjna polska kuchnie bez miesa". Przeciez jest mnostwo

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

płaskie zrazy, wybij dobrze pomiędzy dwom a dłońmi, następnie obrumień na patelni w maśle, albo w jak im tłuszczu. Po obrumienieniu ze wszech stron, ułóż w głębokim rądlu, zalej kilku łyżkami rosołu albo wody, w rzuć sporo siekanej cebuli, pieprzu, soli do smaku, siekane, poprzednio dobrze opłukane

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

płaskie zrazy, wybij dobrze pomiędzy dwom a dłońmi, następnie obrumień na patelni w maśle, albo w jak im tłuszczu. Po obrumienieniu ze wszech stron, ułóż w głębokim rądlu, zalej kilku łyżkami rosołu albo wody, w rzuć sporo siekanej cebuli, pieprzu, soli do smaku, siekane, poprzednio dobrze opłukane

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

płaskie zrazy, wybij dobrze pomiędzy dwom a dłońmi, następnie obrumień na patelni w maśle, albo w jak im tłuszczu. Po obrumienieniu ze wszech stron, ułóż w głębokim rądlu, zalej kilku łyżkami rosołu albo wody, w rzuć sporo siekanej cebuli, pieprzu, soli do smaku, siekane, poprzednio dobrze opłukane

Re: A może wątek kulinarny V

płaskie zrazy, wybij dobrze pomiędzy dwom a dłońmi, następnie obrumień na patelni w maśle, albo w jak im tłuszczu. Po obrumienieniu ze wszech stron, ułóż w głębokim rądlu, zalej kilku łyżkami rosołu albo wody, w rzuć sporo siekanej cebuli, pieprzu, soli do smaku, siekane, poprzednio dobrze opłukane

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

płaskie zrazy, wybij dobrze pomiędzy dwom a dłońmi, następnie obrumień na patelni w maśle, albo w jak im tłuszczu. Po obrumienieniu ze wszech stron, ułóż w głębokim rądlu, zalej kilku łyżkami rosołu albo wody, w rzuć sporo siekanej cebuli, pieprzu, soli do smaku, siekane, poprzednio dobrze opłukane

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

płaskie zrazy, wybij dobrze pomiędzy dwom a dłońmi, następnie obrumień na patelni w maśle, albo w jak im tłuszczu. Po obrumienieniu ze wszech stron, ułóż w głębokim rądlu, zalej kilku łyżkami rosołu albo wody, w rzuć sporo siekanej cebuli, pieprzu, soli do smaku, siekane, poprzednio dobrze opłukane

Re: Grubasy atakują - artykuł w Newsweeku.

zupełnie nie jest opcją dla biednych ludzi bo bigmac to koszt 10zł, czyli kosmicznie dużo jak się nad tym zastanowić. Dyskusja na temat zdrowego żywienia odbywa się na zupełnie innym poziomie. Dotyczy raczej zastąpienia zwykłego makaronu razowym (niestety droższym), nie smażenia w głębokim tłuszczu, mniej

Re: Co zrobić

i indyk, to cielęcina na oleju z kostką masła, a indyk z winem i kremówką. Albo bez mięsa - wegeteriańska musaka z carrefoura smażona na głębokim tłuszczu. "no przecież to ZDROWO" ! > Moja mama jak te panie z reklam - już mogę wszystko jeść tylko muszę mieć ragni > gastr czy inne

Re: A może by tak wątek kulinarny III

pieprzem. Z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Kalafior podziel na różyczki, oczyść, umyj. Po kawałku włóż do masy mięsnej, kulki zalep. Dużą ilość oleju rozgrzej w głębokiej patelni, włóż mielone. Usmaż na złoty kolor ze wszystkich stron. Osącz z tłuszczu. Serwuj z pieczonymi ziemniakami

przerwać olimpiadę

do Rosji słynnych przekąsek - pulpetów mięsnych smażonych w głębokim tłuszczu. Kucharz będzie je przygotowywał w wiosce olimpijskiej. Do zrobienia 38 tysięcy pulpetów będzie potrzebował 200 kilogramów wołowiny, 100 kilogramów masła, 150 kilogramów mąki, 500 jajek i 30 kilogramów cebuli. fakty

Re: Kilka przepisów z Ugotowanych

w głębokim garnku na odrobinie oleju, skórą do dołu aż do uzyskania złotego koloru. W trakcie smażenia przelewamy do miski nadmiar tłuszczu i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Całość zalewamy czerwonym winem, dodajemy wcześniej namoczone w czerwonym winie śliwki. Następnie dodajemy wodę, rozdrobnioną

Re: A może by tak wątek kulinarny III

w głębokim garnku na odrobinie oleju, skórą do dołu aż do uzyskania złotego koloru. W trakcie smażenia przelewamy do miski nadmiar tłuszczu i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Całość zalewamy czerwonym winem, dodajemy wcześniej namoczone w czerwonym winie śliwki. Następnie dodajemy wodę, rozdrobnioną

Re: wiem, ale MOM to MOM...

mięso oddzielane mechanicznie winno mieć nie więcej niż 70% wody, 20% tłuszczu i nie mniej niż 12% białka. MOM, z uwagi na proces pozyskiwania, zawiera znacznie więcej tłuszczu niż zwykłe mięso. Jest też znacznie bardziej podatne na utlenianie, co powoduje konieczność stosowania przeciwutleniaczy. MOM

Re: refleksja gastronomiczna

Nasza tradycja ciężkich i tłustych jedzeń wzięła się z biedy kraju toczonego wojnami. Wygłodzeni, chudzi i osłabieni ludzie ratowali się tym co było - słoniną, ziemniakami ze skwarami i tłustym serem, jak było mięso to tłuszczu nikt nie wyrzucił tylko Bogu dziękował. Jednak już się od tego odeszło

Re: Osad na patelni

szarsz napisała: > Ja też się nie boję tłuszczu, ale do smażenia używam go bardzo mało z dwóch pow > odów: po pierwsze mocno pryska, a ja jestem leniwa i nie znoszę myć kuchenki, n > awet jeśli to idealnie płaska płyta indukcyjna. Ależ u mnie nie pryska! Napisałam to chyba na samym

Re: Odstawiłam kawę...

przy okazji odchudzam :D W uproszczeniu - jem mięso z warzywami (w każdej postaci oprócz smażonego na głębokim tłuszczu), albo ryby z warzywami, albo jajka z warzywami, albo owsiankę, albo owoce, albo zupy bez makaronów, zasmażek i śmietany, albo ryż / kaszę lub ziemniaki z warzywami, albo kromkę

Re: "Dorosłe" jedzenie dla niemowlaka (przed rocz

Glomeria, równa z Ciebie babka:) bez soli, mało tłuszczu, bez mięsa, bez cukru, w ogóle wszystko bez-, najlepiej gotowane, ekologiczne - rozumiem osoby chore, mające problemy trawienne, lub obsesyjnie dbające o linię, zdrowie (nadcisnienie, otyłość, problemy z nerkami)... ale OK każdy ma prawo

Kuchnia uzbecka - różności

krowiny, z kawałków mięsa i mielone. Mielone lepsze, jest gwarancja, że je przeżujemy. Te z kawałków mięsa zazwyczaj dostają się rezydującemu w knajpie psu. Jada się pierogi smażone w głębokim tłuszczu, z farszem - zgadliście! - mięsnym. Nazywają się gumma i są uzbecką wersja czeburieków. Co jeszcze

Re: Kuchenne barbarzyństwa

angazetka napisała: > Smażone snickersy. Na samą myśl mi słabo. Zrobiłam raz z ciekawości. Nie było niedobre (nie bardziej tłuste niż np. pączki czy cokolwiek innego smażonego na głębokim tłuszczu), ale też d**y nie urywało, a z opinii w necie wynikało, że powinno. Więcej nie powtórzyłam

Re: A może by tak wątek kulinarny III

pieprzem. Do marynaty włożyć udka i odstawić na pół godziny. Mięso wyjąć a do mrynaty wlać tyle wody by otzyma 3/4 szklanki płynu. Osączyć ananas z zalewy, owoce pokroić. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć udka. Dodać pokrojone ananasyi dusić jeszcze piętnaście miunut. Dodać wino i zagotować

Re: Kurczak z rosołu

1. krokiety - mięso mielisz z podsmażoną cebulką i masz farsz krokietowy 2. potrawkę z warzywami 3. kurczak a'la KFC - duże kawałki panierując, zamiast bułki tartej dajesz pokruszone płatki kukurydziane i smażysz w głębokim tłuszczu.

Holenderskie Frykandele (frykadele)

Czy ktoś zna przepis na holenderskie frykadele? Raz to jadłem u nich i przypominało mi to trochę krokiety z mięsem - smażone na głębokim tłuszczu.

Re: kosztowny gust, wybredny smak

takie smażone na głębokim tłuszczu, ale też z piekarnika, skropione tylko oliwą i ostro doprawione, np. chilli w płatkach no i tak sobie myślę, że ja kurczę powinnam mieszkać sama :) nie jem mięsa, nie jem smażonego, nie przepadam za kluchami, knedlami, ziemniakami, chlebem, żółtym serem, pierogami z

Re: Co gotujecie w woku?

faworkach racuchach,odsmażanych pierogach,ziemniakach. Do woka trzeba znacznie mniej oleju przy smażeniu w głębokim tłuszczu.

Re: Sznycle chrupkie?

Tu jest w ogóle jakieś poplątanie z pomieszaniem: pieczenie w głębokim tłuszczu???? Pewnie chodzi o coś na podobieństwo schabowych - panierowane i smażone, tyle że nie ze schabu, a z plastra innego mięsa. I pewnie ta panierka ma być chrupka.

Re: - beztłuszczowe przyrządzanie potraw

pewnie usmażyć bez dodatkowego > tłuszczu. Nieprawda. Mięso z grila bez dodatku tłuszczu smakuje wyśmienicie. Smak smażonego mięsa pochodzi bowiem z procesu podobnego do karamelizowania cukru. Nazywa się to reakcja Maillarda i nie potrzeba do niej dodatkowego tłuszczu, a już na pewno nie

Re: smazenie miesa we fryturze/ gleboki oleju

Mięso kurczaka bez panierki w głębokim tłuszczu to wbrew pozorom nie jest zły pomysł. U mnie w domu rodzinnym dość często smażyło się w ten sposób kurczaka, uwielbiałam go, zwłaszcza udka. Tylko posolone, bo wszelkie zioła w tym tłuszczu po prostu się spalą. Skórka robiła się fantastyczna, taka

Re: jak przyrządzić okonia?

połóż je na tym samym półmisku co ryby. Rozgnieć szczypce homara i wyciągnij z nich mięso. • Przecedź ponownie bulion rybny, jeżeli jest taka potrzeba. Dopraw zupę do smaku przecierem pomidorowym i winem. Posól lub popieprz, jeśli trzeba. • W głębokich talerzach połóż po kromce opieczonego

Re: Osad na patelni

yaga7 napisała: > A te stalowe patelnie to masz przywierające czy nieprzywierające? Bo mam też st > alową (ponoć porządną) patelnie stalową, ale przywierającą i wszystko masakrycz > nie przywiera, więc nic na niej nie robię. Nie wiem, czy w głębokim tłuszczu ma > m smażyć, czy co

Re: Kurczak w cieście jak z chińskiej budki- jak?

To jest ciasto biszkoptowe, takie, jak do zwykłego biszkoptu, tylko bez cukru, a z odrobiną soli. Kawałki mięsa obtacza się w cieście i smaży w dobrze rozgrzanym, głębokim tłuszczu.

Ja w ogóle lubię jeść..

smażone jak frytki w głębokim tłuszczu, sałaty, sery twarde i pleśniowe, łososie, musakę, lazanię, tarty i quiche. Nie lubię właściwie tylko kalmarów. A warzywa faszerowane mięsem, to nawet nie wiem nasze, czy nie nasze?

Re: - beztłuszczowe przyrządzanie potraw

w panierce czy cieście z głębokiego tłuszczu (chociaz w sumie po diecie jeszcze nie próbowałam, więc nie wiem), jak i mięso upieczone, zgrillowane, choć jest oczywiście inne, niż utopione w oleju :)

Re: Wrocław jest Wege. Zobacz, gdzie zjesz na zie

Krótki czas po wycięciu mi pęcherzyka żółciowego zawitałem do Green Way'a i zapytałem o potrawy, które nie są smażone na głębokim tłuszczu - mieli ze dwie i obie niesmaczne. Teraz żywię się sam - nie zrezygnowałem z mięcha, ale odpowiednio je przygotowuję (w tym: zrezygnowałem z potraw saute). Po

Byt kształtuje świadomość ...

, i ta druga "popleczniczka" tez chyba nie. Czyżby przeczytanie i aprobacja tego co skuter44 zamieścił, miałoby zmienić krańcowo mój światopogląd? Nie, mój światopogląd zaczął kształtować się w trudnych czasach powojennych, kiedy to moja głęboko wierząca babcia poszła ze mną do księdza

Re: Co polecacie przywieść z Ukrainy.

AAA i jak będziesz gdzieś widział na mieście BIELASZY to są takie płaskie placki smażone w głębokim tłuszczu na rumiany kolor z różnym nadzieniem (ziemniaki, kapusta , mięso, lub groch) to koniecznie sobie kup. Wyglądają jak takie rozjechane kapcie ale w smaku są obłędne

Re: Wczesna ciąża a TSH - pomóżcie

. A ogólnie ze zdrowo zbilansowanymi dietami było u mnie różnie, bardziej skupiałam się na tym jakie to węglowodany, białka i tłuszcze niż na tym, czy jem dużo warzyw dla witamin. Badania postaram się wykonać. Choć brzmi to wszystko drogo. Przy mojej skromnej wypłacie może być ciężko. No ale

Re: na czym smażymy?

O, tak. Też zaliczam się do tych, co nie stosują głębokiego smażenia. Ale nie jestem w stanie odpowiedzieć również na pytanie o tłuszcz używany do smażenia mięsa. Ma być wymieniony tylko jeden, a ja mięso zawsze smażę wstępnie na smalcu, po czym dodaję masła i smażę dalej. Tego nie da się

Re: Humoreski:)

pan tylko 10 deka mięsa na dzień, nie pij piwa ni wódki, a rób forsowne marsze cały dzień, czy deszcz czy pogoda. Tak przez pół roku. Potem zgłoś się pan do mnie.. Tania recepta zadowoliła Żarskiego. Postawił za ladą, handlu żonę, sam zaś biegał jak opętany po mieście i okolicznych wioskach. Ważył

Re: Śląskie, stare opowiadania

pan tylko 10 deka mięsa na dzień, nie pij piwa ni wódki, a rób forsowne marsze cały dzień, czy deszcz czy pogoda. Tak przez pół roku. Potem zgłoś się pan do mnie.. Tania recepta zadowoliła Żarskiego. Postawił za ladą, handlu żonę, sam zaś biegał jak opętany po mieście i okolicznych wioskach. Ważył

Re: - beztłuszczowe przyrządzanie potraw

, wina wszelakie, soki owocowe itd? Smażenia w głębokim tłuszczu nie dzierżę ze względu na bardzo nieprzyjemny (dla mnie) zapach i smak, panierowanych mięs/ryb również nie lubię - za to grilowane i duszone uwielbiam :)

smażone - mięso, racuchy, omlety - od kiedy?

nikogo smażenie w głębokim tłuszczu lub smażenie w panierce, ale o takie przygotowywanie potrawy, w trakcie którego na początku np. szybko obsmaża się mięso/warzywa, a potem podlewa wodą lub dusi w sosie z warzyw. No i oczywiście pytam o te wszystkie racuchy i omlety:) A jeśli smażyć - to na jakim oleju

Re: - beztłuszczowe przyrządzanie potraw

dwa, smażenie w głębokim tłuszczu (w panierce) i duszenie na podeszwę po podlaniu mięsa wodą. Nic dziwnego, że pierwsze smakuje ci lepiej.

Re: - beztłuszczowe przyrządzanie potraw

z panierowania i smażenia w głębokim tłuszczu. Tłustą panierkę robi się w Polsce właśnie po to, by mięso nie smakowało jak trociny, a wystarczy wolne smażenie, a nawet mięso podrzędnego gatunku nie będzie zbyt wysuszone. Zresztą bułka zmusza nawet do zredukowania temperatury, bo inaczej się szybko

Re: 1 października

tylko część prawdy. Od jedzenia ziemniaków też można dostać raka, od takich ziemniaków smażonych na głębokim tłuszczu, prawda? Nie samo mięso jest problemem, tylko sposób przyrządzania i ilość. A ja tam mięso uwielbiam, choć oczywiście nie jem codziennie. No i jak dla mnie to nie ma nic lepszego niż

Re: problem z wagą - szczupłość

Ja naprawdę chciałabym ważyć tyle co ty. Ja mam 12 lat, 164 cm wzrostu i wazę 70 kg. No ale jeśli chcesz tak bardzo przytyć to jedz jak najwięcej chipsów, czekolady, pij dużo coli, jedz kolację nawet o 23, dużo sosów na bazie śmietany, mięso smażone w głębokim tłuszczu, aaaaa i do kanapek majonez i

Re: dobra teraz ja potrzebuje przepisu na cycki k

> ekspresowy przepis - pokrój w grubą kostkę, wytarzaj w jajku i bułce, usmaż na > głębokim tłuszczu, ament :) ja wcześniej na tym tłuszczu podsmażam cebulę i czosnek i dopiero na to mięso - pycha -- - ...he na żądanie raz można... - no jak już pan Leszek tak na koniecznie...

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

wyciskamy z jelit, dodajemy do niej jajko i mieszamy. Ugotowane jajka przepiórki otulamy białą kiełbasą i smażymy w głębokim tłuszczu przez 3 - 4 minutki. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: A może by tak wątek kulinarny III

wyciskamy z jelit, dodajemy do niej jajko i mieszamy. Ugotowane jajka przepiórki otulamy białą kiełbasą i smażymy w głębokim tłuszczu przez 3 - 4 minutki. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Jakie polskie potrawy sa ZDROWE?

Dokładnie. Tam gdzie byłam ja, włosi zajadali się makaronem z pesto (mogłabym łyżkami jeść), które dietetyczne nie jest, aczkolwiek niezdrowe też nie. Zdrowe na pewno nie były smażone na głębokim tłuszczu krążki z kalmarów. Ale co tam i tak mogę jeść makaron na okrągło :) Co do polskiej kuchni to

Re: Racuchy

kształt. Pierwsze to były chyba te proste, czyli niczym nie nadziewane, smażone w głębokim tłuszczu, z "rogami". Potem pewnie smakosze zaczęli modyfikować ale o tym, że tworzą trochę inny przysmak, jakby nie pomyśleli. Myślę, że jeśli ktoś doda do ciasta np. owoce i uda mu się usmażyć to tak

Re: od kiedy smażone?

to pewnie zależy co - co innego frytki smażone w głębokim tłuszczu, a co innego kawałek mięsa na kropelce oliwy. Ja mojemu roczniakowi smażę np. co drugi dzień jajko na maśle, bo je uwielbia :-)

Przyjemność stara jak świat

. Papryczki jalapeno faszerowane serem otoczone panierką (jajko bułka) usmażone w głębokim tłuszczu. Podają takie w GD w teksańsko-meksykańskiej w hotelu Wolne Miasto. Papryczki dobrze gasić tequilą.

Re: kotlet de volaie-z czego jest?

kotleciki tak, aby dodatki znalazły się w środku. Pnieruję : bułka - jajko - bułka i smaże na dośc głębokim tłuszczu. Moje dzieciaczki uwielbiają takie kotleciki.

Re: kuchenne rewolucje w szkołach (też na Bielana

w naszym kraju dużo droższe od tradycyjnego schabowego wysmażonego w głębokim tłuszczu, dosolonego i w panierce z ziemniakami i standardową surówką. Co to znaczy, że nie je surówki? W szkołach powinny być porządne stołówki i min.3 rodzaje warzyw do wyboru, a także ankiety dot. preferencji, gdzie

Re: małe grzeszki-popcorn?

Popkorn - nie, bo kukurydza zawiera skrobię, czyli jest niedozwolona. Z restauracji ew. w Sfinksie shormę, gdzieś dziewczyny pisały, że jest odpowiednio przygotowywana. Mięso z fast foodów jest smażone na głębokim tłuszczu, więc samo za siebie mówi. A ja oststnio odkryłam warzywa na parze u

Re: Rzecznik Metra: Tego jeziora nie było na mapa

wyobrażeniom dzisiejszych pampersów coś takiego jak budżety roczne w PRL istniało.Ogromne koszty budowy metra przyczyniły się do niewykonania planu sześcioletniego,zaowocowały czasowym przywróceniem kartek na mięso i tłuszcze i socjalistycznym kryzysem ekonomicznym,który w.g.ekonomistów socjalistycznych nie

Re: Bziki jedzeniowe

położyli na osobnym talerzyku :D po prostu uwielbiam buraki wymieszane z ziemniakami :D (i jak tu żyć nie :D) inne surówki preferuje w osobnym naczyniu. Nie lubię zupy jeść w głębokim talerzu tylko muszę mieć michę :D Nie trawię żadnego tłuszczu, tez odkraiwuje z szynki to białe :D żadnych skwarek na czymś

Re: wariacje na temat mielonego

:) mielone z fetą w środku były niezłe a ogólnie to lubię zwykłe, czyli mięso wieprzowe dobrze doprawione z cebulą i smażone na głęboki smalcu -- ups

Wolno pieczona jagnięcina - w temp. 120 st. C

- wystarczającą gdy podajemy jeszcze przystawki/pierwsze danie i deser, jeśli mięso ma być jedynym daniem, liczyłabym 2 kg (oczywiście waga z kością) na 6 porcji Wykonanie: Usunąć tłuszcz z mięsa (chyba, że nie ma go szczególnie dużo), ponakłuwać udziec w kilkunastu miejscach - ostrym nożem, w ten sposób

Re: Przepisy dla Taty

Miałam zamówienie na przepis na gołąbki i przy okazji Wam wstawię . Pozdrawiam. Z mięsem i ryżem Główka kapusty białej, 40 dkg karkówki wieprzowej bez kości, 2 łyżki tłuszczu, szklanka ryżu, 2 cebule ,sól, pieprz. Główkę kapusty z dość głęboko wydrążonym głąbem włożyć do osolonej, wrzącej wody i

Re: Kupiłam wczoraj w Tesco...

świetna jest tempura, czyli róznosci smazone w cieście w głębokim tłuszczu potem osaczone na ręczniku papierowym. mozna tak smazyć kawałki mięsa, kiełbasy, sery, warzywa..z tym, ze niektóre np. korzeniowe lepiej najpierw, przed pokrojeniem obgotować, cebule w krążkach spażyć..młodą kapuste

Re: Sernik z tofu

Bla-bla-bla. Jestem weganką i jadam nie tylko wszystkie ze składników, które wymieniłaś, ale również uwielbiam, UWIELBIAM potrawy smażone w głębokim tłuszczu, z dużą ilością soli, cukru (również białego) itd. A mimo to cieszę się zdrowiem, bo nie jadam mięsa, mleka, jaj i ich przetworów. Nie dajmy

A co jadłaś w Tłusty Czwartek?

smażone własnoręcznie niż kupione w sklepie i nie robią tego raz w roku, tylko korzystają z karnawału i smażą co tydzień np. A oprócz tej dziwnej tradycji wrzucają do głębokiego tłuszczu mięso, ryby, ziemniaki i inne warzywa, czasami nawet warzywa w cieście.

Dr Dąbrowska

Zgadzam się, mi tez pomogła jej dieta. Należy jedynie pamiętać, że tak restrykcyjne wyeliminowanie innych produktów z codziennego żywienia (jak warzywa strączkowe, ryby, pozostałe owoce, mięsa, tłuszcze - np. oliwa z oliwek), należy stosować przez określony czas, a nie nieustannie. Mozna do niej

Re: Jak nie "wysuszyc" lososia?

obsmazyc szybko na gorącym głębokim tłuszczu(masło z oliwa z oliwek) po obu stronach,przykryc,zmniejszyc ogień i dusić pod przykryciem az mięso w srodku się zetnie. Mozna to zrobic najpierw w rondelku takim na jedna porcję jak nie chcesz marnować dużo tłuszczu na szerokiej patelni

kulki mięsne na szaszłykach, oblepianie

? paprykę surową? czy raczej iść w marynowane warzywa i grzyby? i w przepisach na ogół jest smażenie w głębokim tłuszczu, a jakby to zrobić na patelni grillowej albo na ruszcie w piekarniku, to ile czasu wtedy piec takie coś? zakładam, że kulka będzie wielkości małej pieczarki heh no nie mam jakoś pomysłu

Re: potrzebny jakiś przepis na gorące danie

. Przygotowanie: Kurczaka podzielić na 8 części, usuwając grube kości grzbietowe, włożyć na głęboką patelnię z mocno rozgrzanymi 2 łyżkami oleju. Obsmażyć, przełożyć do rondla. Utrzymywać w cieple. Na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklić drobniutko posiekaną cebulę. Dodać suchy ryż i przyprawy i, mieszając

Przedziwne ...

Moje dzieciństwo przypada na okres głębokiego kryzysu ... A mięsa nie jadłam wcale - zwłaszcza ze względu na tłuszcz, omijałam też szynki, balerony i kiełbasę ... A jak już musiałam - to wycinałam wszystko co się wydawało tłuszczem ... Generalnie w tamtych czasach żywiłam się chlebem i mlekiem

Nie polecam

Wystrój i klimat może być. Ale jedzenie... Byłem tam pierwszy i ostatni raz. Wszystko smażone na głębokim tłuszczu i niestety czuć tylko smak tego tłuszczu. Żeberka bbq - porażka. Mięso tłuste, zupełnie bez smaku, smak bbq tylko z nazwy. A najgorsze to, że danie było ZIMNE! Na dodatek w całej

Re: ja się nie zgadzam

dokładnie, ja smaże na głębokim, a inni się dziwią ile ojeju leję. Owszem dużo, ale dlatego że dużo to smaże 3 minuty, a inni 1/2 godziny. Białko się ścina i żaden tłuszcz nie dostaje się do mięsa/potrawy. -- Gdyby słowa były mostem bałabym się po nim chodzić.

Re: Witam. Prosze mi doradzic czy do zupek

Najlepiej poczytaj etykietę na mięsie, bo możesz się zdziwić co zawiera. Jeśli nie jest to produkt głęboko mrożony, to na pewno jest tam mnóstwo chemii. Najlepsze jest chude mięso: drób, królik, wołowina, ale ja podawałam też wieprzowinę (oczywiście te części nie przerośnięte tłuszczem :)). Jeśli

Re: pliiiiiz help - piep...ne dewolaje

Lepiej przetrzymać zapanierowane i zaklajstrowane do dnia następnego i smażyć na świeżo w głębokim tłuszczu (np. we frytownicy). Mięso nie będzie suche i mniejsze prawdopodobieństwo wycieku zawartości. -- Julik ma Julik

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

Kulki Rybne SKŁ: 1kg śledzi (mrożony filet śledziowy) 2 jajka 30dkg mięsa wieprzowego (obgotować i zmielić) 2 cebule (jedną zmielić a drugą zeszklić na tłuszczu ) 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 bułka (namoczyć a następnie zmielić ) bułka tarta pieprz czarny mielony,pieprz ziołowy,sól ,magi

Re: Wegetarianie, czy pociąga Was mięso?

Nie. W lodówce zawsze było mięso, owoce i warzywa. Zazwyczaj (dzieckiem będąc) sięgałam po owoce i warzywa. Potem już się ugruntowało i po mięso w ogóle nie sięgam. Te plamki tłuszczu, które można zobaczyć np. w kiełbasach, ścięgna i inne żylaste fragmenty na szynkach - to raczej odpycha niż

Sztufada wołowa

1 kg mięsa wołowego na pieczeń, gruby plaster słoniny, sól, pieprz, łyżeczka masła, smalcu lub oliwy Mięso umyć dokładnie. Porobić głębokie dziurki wzdłuż włókien i naszpikować je pokrojoną w cienkie paski posoloną, popieprzoną słoniną. Posypać pieprzem całe mięso. Obsmażyć ostro na patelni na

Re: Samosy z warzywami

smażeniu w głębokim tłuszczu, ani przy pieczeniu, a ciasto pozostaje chrupkie nawet po dłuższym czasie. Po nafaszerowaniu pierożków zostało mi trochę ciasta, więc rozwałkowałam cienkie placuszki i usmażyłam w głębokim tłuszczu. Fajnie napuchły, jak puri :). -- www.nostalgia.pl

Re: Czego naprawdę uczy Biblia?

odchudzaniu). Zasada druga, czyli jak przygotowujemy posiłki: rezygnujemy ze smażenia na głębokim oleju. Pozostaje nam więc gotowanie w wodzie, przygotowywanie na parze ( zarówno mięs jak i warzyw) i pieczenie ( bez zbędnych ilości tłuszczu). I zasada trzecia: posiłki powinniśmy zawsze jeść o stałych porach

Re: zgłupiałam, juz nie wiem jak zywić dziecko, c

; iadomo, ze dodaje przypraw typu prymat, kamis, sole i pieprze!!! Ale zdrowo to nie znaczy bez smaku! Od przypraw typu zioła czy niewielka ilość soli dziecku nic nie będzie, a mieszanki przypraw z glutaminianem sodu, kostki rosołowe i smażenie na głębokim tłuszczu to lepiej i w dorosłej diecie ograniczyć.

Re: jaka marynata do mięsa do raclette?

Raclette jest pochodzącym ze Szwajcarii rodzajem dania z sera o tej samej nazwie. Być może niektórzy dodają do tego mięso, kto wie. Wyczuwam jednak, że może chodzi Ci o coś innego? Może fondue bourguignonne? Tam do nadziewania na szpikulec wykorzystuje się kawałki mięsa, które smaży się w głębokim

Re: dieta niskocholesterolowa

Zmniejsz ilość tłuszczu w diecie - przed gotowaniem usuwaj tłuszcz i skórę z drobiu i innych rodzajów mięsa, używaj do gotowania minimalnych ilości oleju, unikaj potraw smażonych w głębokim tłuszczu, spożywaj mleko i nabiał o niskiej zawartości tłuszczu. Unikaj źródeł tłuszczów nasyconych, takich

Re:Pasozyt. Ale cóż...każda ma to co ma.Przepis:

mineralna, tłuszcz do głębokiego smażenia -- Nigdy nie dość ostrego patrzenia na tępe rzeczy...

Re: jestem Wami zachwycowna :-)

żurek, pyszny:) Po ok. 250g boczku wędzonego (jak najchudszy, tzn. jak najwięcej mięsa) i kiełbasy podsmaż. Njapierw boczek na chrupko (w głębokim tłuszczu, żeby się wytapiał a nie palił), potem kiełbase. Możesz odlać tłuszcz, jeżeli jest za dużo, potem na resztę tłuszczu rzucić dużą cebulę

witaj

głębokim tłuszczu. Opiekane były boczki Kmicica(przez zdrajcę Kuklinowskiego) i było to klasyczne opiekanie. W grillowaniu następuje pomieszanie metod-trochę opiekania,a trochę smażenia, gdy płat mięsa posmarujemy tłuszczem. Prażenie(prużenie) odbywa się w temperaturze do 300 stopni bez

Polędwica wołowa z kolorowym pieprzem pod cebulą

nie zmarnować tak wspaniałego mięsa... czy ja zmarnowałem? -- > polędwicę na każdego osobnika ukroiłem na 1,5 palca - 2 cm - >podziabałem maszynką, można drutem do robienia swetrów lub widelcem >wcisnąłem kolorowy pieprz >w głębokiej oliwie usmażyłem na złoto x2 cebule na każdy talerz i

Re: A może by tak wątek kulinarny?

.Cebulkę posiekać wraz z chili. 3. Wymieszać wszystkie składniki na ciasto- włożyć kurczaka żeby dokładnie pokrył się ciastem.Smażyć mięso na chrupiąco wkładając na głęboki tłuszcz pojedynczo aby się nie sklejało.Osączyc na papierowym ręczniku.Zlać tłuszcz. 4. Rozgrzać łyzkę oleju i przesmażyć krótko dymkę i

Re: wyniki niepokoją

roślinne a jeśli to konieczne/możliwe zrezygnuj z dodatku tłuszczu do smarowania pieczywa. - Kategorycznie zrezygnuj z tłuszczy zwierzęcych jak :smalec, łój, słonina, boczek. - Zrezygnuj z tłustych mięs i wędlin. Wybieraj mięso chude jak :drób, indyk, cielęcina, królik, dziczyzna, chude wołowina

Re: Jakie polskie potrawy sa ZDROWE?

> Nie trzeba nalesnikow smazyc na glebokim tluszczu zeby proces smazenia zachodzi a kto Tobie powiedział, ze w polskiej kuchni zaleca się smazenie naleśników na głębokim tłuszczu??? W ksiązce kucharskiej pod tym tytułem, który odziedziczyłam po mamie wręcz pisze sie, ze rozgrzana patelnię

Re: kotlety de volaille?

Najlepsze są z masłem , serem żółtym i koperkiem.Oczywiscie mięso to pierś z kurczaka najlepiej z częscią kości skrzydełka.Szczelnie zwinac w rulon upanierować oraz usmażyć na głębokim tłuszczu.Do tego surówka z marchewki i ziemniaczki.Życzę smacznego.

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

Karnawał, Walentynki, Ostatki to też święta:) MEKSYKAŃSKIE Z PATELNI Składniki: Ciasto; 25 dag mąki, 12 dag masła, łyżeczka soli, Farsz: 25 dag mielonego mięsa, 2 duże cebule, 2 łyżeczki rodzynek, łyżeczka oliwy, po ½ łyżeczki kminu rzymskiego, ostrej papryki i soli, tłuszcz do

Re: A może by tak wątek kulinarny?

MEKSYKAŃSKIE Z PATELNI Składniki: Ciasto; 25 dag mąki, 12 dag masła, łyżeczka soli, Farsz: 25 dag mielonego mięsa, 2 duże cebule, 2 łyżeczki rodzynek, łyżeczka oliwy, po ½ łyżeczki kminu rzymskiego, ostrej papryki i soli, tłuszcz do smażenia Farsz: rodzynki sparzyć, osączyć. Cebulę

Re: wyzwanie kulinarne?:)

Głęboki tłuszcz to pikuś w chwili, gdy staniesz się posiadaczką frytkownicy. Nie ma, żeby nie wyszło.Dobre też na szybkie posiłki - pokroić warzywa, mięso (można i cale nogi z kurczaka, tyle, że tu dłużej smażyć), kulki z wczorajszych ziemniaków, kulki z ryżu, cokolwiek - wrzucić, 5 min i gotowe

Re: dorosłe dania w wersji dla dzieci

ziemniaki będą miękkie *Schabowy zamiast w głębokim tłuszczu można udusić w sosie - przygotowywujesz tak samo tylko nie panierujesz, podpiec trochę na patelni, ja na teflonie bez tłuszczu - mięso samo w sobie ma wystarczająco, później do wody i dusisz, można zagęścić łyżką mąki, do tego świetnie pasuje

Bestsellery