Wszystko o:

kuchnia i wina sardynii

ak

Top 10. Najbardziej ekstremalne i obrzydliwe potrawy świata

Top 10. Najbardziej ekstremalne i obrzydliwe potrawy świata

Czasem prosząc w restauracji o lokalny przysmak, można się mocno zdziwić. Zapłodnione jaja, hamburger z mózgiem, ser pełen larw. Oto najbardziej obrzydliwe i ekstremalne potrawy i przysmaki świata. Uwaga! Tylko dla osób o mocnych żołądkach.

Wrocław lepszy od Barcelony, czyli The Guardian poleca alternatywne miejsca na city break (idealne na majówkę!)

Znudził Ci się Paryż i Londyn? Nie masz pomysłu na majówkę? Zobacz, jakie alternatywne propozycje na kilkudniowy wypad w Europie zebrali czytelnicy The Guardian.com

Włochy. Sardynia - wakacje na wyspie

Sycylia czy Sardynia - oto wakacyjny dylemat nie lada. Za nami Sycylia, dziś prezentujemy Sardynię. Którą wyspę wybierzecie?

Włochy. Najpiękniejsze plaże we Włoszech

Włochy. Najpiękniejsze plaże we Włoszech

Vieste. ?Alghero to atrakcyjny, całoroczny kurort na zachodnim wybrzeżu Sardynii. Miasto oferuje niesamowitą mieszankę historii, architektury, kultury, wybornej kuchni i wina. Wciąga panująca tu atmosfera - brukowane uliczki Alghero, stare mury, piękne kościoły, port z kołyszącymi się jachtami. Miasto

Majówka 2015: 20 miejsc na majówkę w Europie dla tych, którzy szukają czegoś wyjątkowego

Majówka 2015: 20 miejsc na majówkę w Europie dla tych, którzy szukają czegoś wyjątkowego

Bratysławą a Trnavą. Obejmuje miasteczka i wioski na Słowacji o silnych tradycjach winiarskich. Szlak łączy piękno krajobrazu z odmiennością i niepowtarzalnością zwyczajów kulturowych i społecznych mieszkających tu ludzi. Przyjedźcie na degustację różnych rodzajów wina i delektowanie się daniami lokalnej

Włochy. Sycylia - wakacje na wyspie

Włochy. Sycylia - wakacje na wyspie

tu obficie, a także rewelacyjne wina, z których ten rejon słynie w Europie i na świecie. Warto także wybrać się na miejski bazar, gdzie poza owocami morza i miejscowymi produktami kupimy też soczyste cytrusy z okolicznych upraw.Zobacz też:Czytaj więcej o SycyliiSycylia - SyrakuzyPodczas sycylijskiej

10 miejsc w Europie, gdzie góry spotykają się z morzem

10 miejsc w Europie, gdzie góry spotykają się z morzem

cieszy się opinią najbardziej rozrywkowej miejscowości w Dalmacji. Koniecznie trzeba też spróbować wina sprzedawanego prosto z kadzi.Bergen (Norwegia)Mówimy - fiordy, myślimy - Norwegia. Poszarpane wybrzeże Norwegii przyciąga rzesze turystów, niezrażonych wysokimi cenami dóbr i usług w tym kraju. Bergen

Włochy. Bolonia - podróż kulinarna

Włochy. Bolonia - podróż kulinarna

- bo zdaniem koneserów włoskiej kuchni skosztujemy tu najlepszych potraw na półwyspie. Tradycja kulinarna sięga średniowiecza. Eksperymentowaniu przy garnkach sprzyjała uczelnia, na którą zjeżdżali studenci i profesorowie z całej Europy, przywożąc nowe przepisy i jedzeniowe zwyczaje. W XIV w. naliczono

Włochy na liście UNESCO. Val d'Orcia - u stóp Monte Amiata

Włochy na liście UNESCO. Val d'Orcia - u stóp Monte Amiata

wyżej i wyżej, aż docieramy do Montalcino, które z ponad 500 m n.p.m. dominuje nad okolicą. Szosa wiedzie pod mury zamku (tu trzeba zaparkować samochód) - zbudowany w 1361 r., pozostał praktycznie nietknięty. W jednej z wież znajdziemy mały sklep z winami. Koniecznie kupmy butelkę słynnego Brunello Di

Dolina Saint-Gervais: tramwajem do Orlego Gniazda

Dolina Saint-Gervais: tramwajem do Orlego Gniazda

sabaudzkiej kuchni. Godne polecenia są raclette - ser roztopiony na małych patelenkach podawany z ziemniakami, korniszonami, wędlinami i sałatkami albo fondue - gar rozpuszczonego sera wymieszanego z dodatkiem wina i czosnku, w którym macza się nadziane na szpikulec kawałki chleba. Dania te są nie tylko

Do czego stosować wino w kuchni?

Do jakich potraw dodawać?Ja uwielbiam robić konfiturę z czerwonej cebuli. Jeśli zostanie mi jakieś czerwone wino to od razu kupuję cebulę i robię konfiturę na zapas. ,Wino jest dobrą bazą do sosów, którymi potem polewamy potrawy mięsne. Risotto np. lubi białe wino. Tak naprawdę wszelkie dania

Czym zastąpić sól?

Trudno jest czymkolwiek zastąpić w kuchni sól. Jeśli po prostu lubimy sam jej smak, można spróbować zamienić tradycyjną sól kuchenną na tzw. sól niskosodową, która nie ma aż tak negatywnego wpływu na wzrost ciśnienia krwi. W większości przypadków to jednak nie smak soli, a potrzeba wyrazistego

Smaki Sardynii

Juz wszedzie czytam, ze kuchnia Sardynii nie jest typowa kuchnia wloska. W zwiazku z tym male pytanie do znawcow teamatu - jakie potrawy polecacie, czego trzeba na pewno sprobowac , jakie wina najpyszniejsze ? Ach, tylko uprzedzam, ze na "ser robaczkowy" mnie nie namowicie :)

Re: Jeszcze do Mańka o kastanietach i schabowych

1. Kastaniet (to jednak rodzaj żeński)używa się również w Prowansji, na Korsyce i na Sardynii, i w niektórych częściach Włoch. 2. Wolę niemłode, nieeleganckie, drogie i nieprawdziwe wina. 3. Hiszpanie oczywiście są dumni, aż do przesady, ze swoich win, podczas gdy Włosi skromnie ustepują

Re: Po cichutku...

, szczegolnie do dosyc ciezkawej kuchni kalabryjskiej. Wlasciwie oprocz tego Cirò nic wiecej z win kalabryjskich nie probowalam, a czytalam, ze teraz coraz ciekawsze rzeczy sie produkuje w okolicach Lamezia Terme. Moze jednak na razie zostane przy odkrywaniu Sardynii. Pozdrowienia, Gaga

Re: co szczególnego polecacie do jedzenia we Włos

surowcach kombinowanch w sposób często zaskakujący ale zawsze z genialnym skutkiem np.tagliatele (pasta) z prawdziwkami i orzechami, oczywiście włoskimi. Zapjamy o na koniec grapą (często jako upominek od lokalu), o winie nie wspomnę bo to mus, a na Sardynii znakomitym likierem Mirto, które to ciecze

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów
  • Loty
  • Noclegi
  • Hotele
  • Hotele Zurich
  • Szukaj noclegu

  • Szukaj hotelu

  • Szukaj hotelu w Zurychu

Bestsellery